anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

dyskusja o potencjale i budowaniu pozycji

Foters
Początkujący

dyskusja o potencjale i budowaniu pozycji

edit kris: dyskusja została wydzielona z tego tematu
-----------------------------------------------------------

Widzę że potencjał Sony jakoś słabnie.

70 ODPOW. 70
profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

Foters napisał(a):

zapomniał dodać że są kupowane bo najzwyklej w świecie ludzi nie stać żeby kupić sobie coś lepszego. A jeśli chodzi o obiektywy do Sony to te z górnej półki czytaj te o lepszych parametrach i te od Zeissa do tanich też nie należą. Nawiasem mówiąc jakby Sony sprzedawało swoje lustrzanki w cenie Nikona czy Canona to by ich nikt nie kupił i taka jest prawda.

zdefiniuj lepsze? bo korpusy N czy C z tej samej półki czytaj amatorskiej wcale od Sony nie są lepsze no chyba że nagrywanie filmów jest takim super bajerem i bez tego lustrzanka to badziew... prawda jest taka że C i N ma wyższe ceny od Sony nie dlatego że te korpusy są lepsze tylko dlatego że znajdzie się mnóstwo naiwniaków którzy właśnie nie kupią tańszego Sony bo nie używają go profesjonaliści...

Foters napisał(a):

Po części się z Tobą zgadzam ale bądź my szczerzy ile osób stać na lustrzankę za 2000 zł. i obiektyw np. 35,85,135 o przyzwoitym świetle ceny tych obiektywów są kosmiczne dla zwykłej osoby którą pociąga fotografowanie.

a u konkurencji są tanie?

Foters
Początkujący

Jeśli chodzi o mnie to nagrywanie filmów w lustrzance jest niczym innym jak tylko chęcią przyciągnięcia nowych klientów, ja wolę lustrzankę bez nagrywania. A jeśli chodzi o korpusy to u konkurencji są one wykonane z lepszej jakości materiałów, wszystko jest lepiej spasowane i nic się nie rusza a u Sony jest z tym różnie. Powiem to na swoim przykładzie, do tej pory używałem starego Heliosa 58 mm i postanowiłem kupić sobie Sony 50 mm f 1,4 poszedłem do sklepu i poprosiłem sprzedawce żeby mi go podpiął do jakiegoś korpusu bo nie wziąłem ze sobą swojego. Pierwsze wrażenie to chińska tandeta,materiał kiepskiej jakości na pierścieniu ustawiania ostrości brak karbowania źle jest ustawić ostrość a jeśli chodzi o pracę w zimie w rękawiczkach to porażka. Zdjęcia kiepskiej jakości mydło, ostrość pozostawia wiele do życzenia, jeśli była by dostępna Sigma 50 f 1,4 EX DG HSM na pewno bym ją kupił. Sony produkuje rzeczy tanie z kiepskiej jakości materiałów ważne jest tylko to żeby je sprzedać.

profile.country.pl_PL.title
Bertone.
Poszukiwacz

Drogi użytkowniku Foters
Mam do Ciebie pytanie - jaki masz aparat ? Pytam o firmę

__________"Niewiele rzeczy przybliża świat tak, jak czyni to fotografia. Dzięki niej odległe miejsca i ludzie stają się bliscy, a nasze życie bogatsze"__________
Foters
Początkujący

A700 A 100 już sprzedałem.

profile.country.pl_PL.title
Bertone.
Poszukiwacz

Odnoszę wrażenie , że chyba ktoś Cię do zakupu zmusił :c8
Jeżeli Ci się coś nie podoba ... zmień to :thumbsup:
Pozdrawiam
Bertone

__________"Niewiele rzeczy przybliża świat tak, jak czyni to fotografia. Dzięki niej odległe miejsca i ludzie stają się bliscy, a nasze życie bogatsze"__________
profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

Foters napisał(a):

postanowiłem kupić sobie Sony 50 mm f 1,4 poszedłem do sklepu i poprosiłem sprzedawce żeby mi go podpiął do jakiegoś korpusu bo nie wziąłem ze sobą swojego. Pierwsze wrażenie to chińska tandeta,materiał kiepskiej jakości na pierścieniu ustawiania ostrości brak karbowania źle jest ustawić ostrość a jeśli chodzi o pracę w zimie w rękawiczkach to porażka. Zdjęcia kiepskiej jakości mydło, ostrość pozostawia wiele do życzenia,

a po co Ci karbowanie na pierścieniu ostrości? przecież od tego jest AF żeby ręcznie nie ostrzyć

a co do mydlenia chcesz powiedzieć że helios jest ostrzejszy? ja mam niskobudżetową 50/1.8 i jakimś cudem jest ostra i nie mam z nią problemów...może po prostu trzeba zrobić kalibracje z Twoim a700 i tyle...

a tak pisząc o jakości eos 1d to sprzęt z najwyższej półki co powiesz na to że mój kolega w ciągu 3 miesięcy użytkowania musiał 4 razy go do serwisu oddać pamiętam tylko jedną naprawę bo wydała mi się trochę dziwna w tej klasy sprzęcie a mianowicie mechanizm podnoszenia lustra rozpadł się po kilkudziesięciu zdjęciach (w nowiutkim sprzęcie)...

Foters
Początkujący

Wolę dalej używać Heliosa niż wydać 1500 zł na Sony 50mm f 1,4.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

ja wydałem 1200 (e-FJ) i jestem zadowolony :D
fajne szkiełko. Małe, zgrabne, szybkie, ładnie rysuje i zostaje u mnie na dłużej :thumbsup:
nie jest ostry jak cajs135, ale rzadko które szkiełko (poza macro) jest tak diabelnie ostre :c34

SZFENDAK
Poszukiwacz

porównanie tanich 50-tek na optycznych
http://www.optyczne.pl/index.html?produ ... yp=0&moc=0
proponuję poczytać dokładniezwłaszcza oceny użytkowników i te na początku i te pod koniec testu

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

Karolu niepotrzebnie się trudziłeś i szukałeś linków... Foters miał a100 ma a700 ale chciałby Canona albo Nikona żadne testy rankingi a nawet zdjęcia robione sprzętem Sony nie przekonają go do tego, że też nim można robić dobre zdjęcia i że jakość szkieł czy korpusów nie odbiega od jakości N czy C...