Podziel się wrażeniami!
Cześć
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Aprat został naprawiony w proclub w ramach gwarancji
Cześć. Aby wypowiedzieć się na Twój post, użytkownicy musieliby zobaczyć z czym masz problem. Proszę zamieść jakąś fotkę.
Tutaj przykład, na niektórych zdjęciach tej grupy pixeli nie było widać - doszedłem do tego dziś, że część robiłem na 3:2 a cześć 16:9 - na 16:9 nie ma tego obszaru i pixeli, natomiast w 3:2 grupa występuje w każdym zdjęciu.
Nie jest to jeden pixel a znacznie więcej 50+.
Aparat tak jak pisałem jest nowy, nie miał kontaktu z żadnym sztucznym oświetleniem oprócz lamp w restauracji i latarni.
Przyznam, że po raz pierwszy spotykam się z taką grupą pikseli i to z takim kolorem. Dla upewnienia zrobiłbym zdjęcia testowe na innym szkle. Podczas czyszczenia sprzętu foto, czasami gruszka nie pomaga, ale jest nieodzowna przy pierwszym etapie czyszczenia szkła, czy matrycy. Spróbuj przeczyścić matrycę na "mokro" szpatułkami. Jeżeli to nie pomoże to moim zadaniem tylko serwis.
Jutro wiozę do serwisu PROCLUB w Wawie zobaczymy, na innym szkle wychodzi to tamo
Kto wie, to może być grupa zablokowanych pikseli. Jeżeli A7III ma mapowanie pikseli, to można próbować usunąć je samemu. Ale to wymaga odpowiedniej funkcji w menu. W przeciwnym przypadku serwis, albo zabawa z usuwaniem tych pikseli ze zdjęć. Czytałem, że da się to zrobić specjalna techniką w Photoshopie, albo... ręcznie łatać poprzez klonowanie.
Ciekaw jestem, co powie serwis.
Poprosili mnie o dosłanie zdjęć, wysłałem, zobaczymy, aparat nowy i takie coś... pierwszy raz się spotykam, wygląda to jak pomazane różowym długopisem w serwisie przy oddawaniu sugerowali, że mogło się to stać przez duże natężenie słońca - trochę dziwne co?
Z tym, że na pierwszych zdjęciach plama była jaśniejsze a kolory w tym miejscu blade (po rozpakowaniu paczki były robione w nocy przez balkon) a dopiero później (na wakacjach) zrobiła się taka ostra różowa, cóż jutro pewnie będzie decyzja.
Jeśli zawiozłeś do serwisu PROCLUB, to tu masz ich informację ze strony, co Cię może czekać:
https://serwis.proclub.pl/blog/plamy-na-zdjeciach/
Jeżeli serwis zakwalifikuje Twój przypadek, jako zablokowane piksele, to powinieneś mieć naprawę przez remapowanie i powinna to być naprawa w ramach gwarancji. Jest o tym w punkcie 4 załączonego w linku opisu.
A co do sugestii, że to zrobiło słońce, to sam wiesz najlepiej, jak fotografowałeś i tego się trzymaj. Powodzenia.
Robiłem zdjęcia wschodu i zachodu, ale niech mi ktoś pokaże, że w instrukcji piszę gdzieś żeby tego nie robić
Po za tym problem występował od początku tylko w mniejszej formie.