anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

A7III Problem z pixelami

ROZWIĄZANE
profile.country.PL.title
dawid.sobol
Poszukiwacz

A7III Problem z pixelami

Cześć

A7iii
Czy ktoś miał problem z pixelami?
Wczoraj segregowałem zdjęcia z urlopu i zauważyłem grupę wadliwych pixeli, odzyskałem programem pierwsze zdjęcia z uruchomienia aparatu, grupa znajduje się w tym samym miejscu. Aparat ma 3 może 4 tygodnie kupiony oczywiście nowy, na pierwszych zdjęciach wada jest mniej widoczna (jak by jaśniejsza)
Znalazłem na YT jakieś poradniki o zmianie daty, ustawieniach fabrycznych etc. Nic nie pomaga. Robiłem zdjęcia na różnych przysłonach pixel się nie zmienia więc nie wygląda to na paproch, przedmuchałem matrycę nic to nie dało.
Obszar występuje na każdym zdjęciu jest widoczny mniej lub więcej w zależności od zdjęcia, kolorów i ekspozycji

Zdarzyła się komuś wada fabryczna matrycy?

Serwis? Rękojmia? Co robić?
1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
profile.country.PL.title
dawid.sobol
Poszukiwacz

Aprat został naprawiony w proclub w ramach gwarancji :slight_smile:  

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

15 ODPOW. 15
profile.country.PL.title
mariuszk_11
Poszukiwacz

Cześć. Aby wypowiedzieć się na Twój post, użytkownicy musieliby zobaczyć z czym masz problem. Proszę zamieść jakąś fotkę.

profile.country.PL.title
dawid.sobol
Poszukiwacz

i to.jpgmatryca.jpg

Tutaj przykład, na niektórych zdjęciach tej grupy pixeli nie było widać  - doszedłem do tego dziś, że część robiłem na 3:2 a cześć 16:9 - na 16:9 nie ma tego obszaru i pixeli, natomiast w 3:2 grupa występuje w każdym zdjęciu.
Nie jest to jeden pixel a znacznie więcej 50+.
Aparat tak jak pisałem jest nowy, nie miał kontaktu z żadnym sztucznym oświetleniem oprócz lamp w restauracji i latarni. 

profile.country.PL.title
mariuszk_11
Poszukiwacz

Przyznam, że po raz pierwszy spotykam się z taką grupą pikseli i to z takim kolorem. Dla upewnienia zrobiłbym zdjęcia testowe na innym szkle. Podczas czyszczenia sprzętu foto, czasami gruszka nie pomaga, ale jest nieodzowna przy pierwszym etapie czyszczenia szkła, czy matrycy. Spróbuj przeczyścić matrycę na "mokro" szpatułkami.  Jeżeli to nie pomoże to moim zadaniem tylko serwis.

profile.country.PL.title
dawid.sobol
Poszukiwacz

Jutro wiozę do serwisu PROCLUB w Wawie zobaczymy, na innym szkle wychodzi to tamo 

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

Dźwiny ten fragment zdjęcia. Chciałoby się powiedzieć hot pixele, ale za dużo w jednym miejscu. Natomiast, na pewno nie jest to brud na matrycy on objawia się ciemnymi plamami na zdjęciu.
profile.country.PL.title
Mar_Jan
Użytkownik

Kto wie, to może być grupa zablokowanych pikseli. Jeżeli A7III ma mapowanie pikseli, to można próbować usunąć je samemu. Ale to wymaga odpowiedniej funkcji w menu. W przeciwnym przypadku serwis, albo zabawa z usuwaniem tych pikseli ze zdjęć. Czytałem, że da się to zrobić specjalna techniką w Photoshopie, albo... ręcznie łatać poprzez klonowanie.

Ciekaw jestem, co powie serwis.

profile.country.PL.title
dawid.sobol
Poszukiwacz

Poprosili mnie o dosłanie zdjęć, wysłałem, zobaczymy, aparat nowy i takie coś... pierwszy raz się spotykam, wygląda to jak pomazane różowym długopisem w serwisie przy oddawaniu sugerowali, że mogło się to stać przez duże natężenie słońca -  trochę dziwne co? 
Z tym, że na pierwszych zdjęciach plama była jaśniejsze  a kolory w tym miejscu blade (po rozpakowaniu paczki były robione w nocy przez balkon) a  dopiero później (na wakacjach) zrobiła się taka ostra różowa, cóż jutro pewnie będzie decyzja.

profile.country.PL.title
Mar_Jan
Użytkownik

@dawid.sobol 

Jeśli zawiozłeś do serwisu PROCLUB, to tu masz ich informację ze strony, co Cię może czekać:

https://serwis.proclub.pl/blog/plamy-na-zdjeciach/

Jeżeli serwis zakwalifikuje Twój przypadek, jako zablokowane piksele, to powinieneś mieć naprawę przez remapowanie i powinna to być naprawa w ramach gwarancji. Jest o tym w punkcie 4 załączonego w linku opisu.

A co do sugestii, że to zrobiło słońce, to sam wiesz najlepiej, jak fotografowałeś i tego się trzymaj. Powodzenia.

profile.country.PL.title
dawid.sobol
Poszukiwacz

Robiłem zdjęcia wschodu i zachodu, ale niech mi ktoś pokaże, że w instrukcji piszę gdzieś żeby tego nie robić :slight_smile: 
Po za tym problem występował od początku tylko w mniejszej formie.