Podziel się wrażeniami!
Cześć
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
"Robiłem zdjęcia wschodu i zachodu..."
Na całym świecie ludzie fotografują krajobrazy ze wschodami i zachodami słońca i nie słychać, aby z tego powodu pomór padł na matryce. Ja fotografowałem przed laty wschody w Egipcie, gdzie słońce zaczynało być ostre już po kilku minutach od wychylenia się tarczy słonecznej nad horyzontem. Granicą u mnie było 4-5 minut po ukazaniu się słońca nad linią horyzontu. Potem już nie fotografowałem. Zresztą to te pierwsze chwile są najpiękniejsze i są bezpieczne.
Ale przy okazji warto zauważyć, że przy fotografowaniu wschodów słońce znajduje się gdzieś mniej więcej na środkowej poziomej linii podziału kadru, a nie tak, jak u Ciebie przy krawędzi u góry.
Tak jak czytałem na forach, aby przegrzać matrycę lub migawkę słońcem, to trzeba się starać. Np. poprzez długie celowanie prosto w słońce teleobiektywem, albo poprzez długi czas naświetlania. A automatyka ekspozycji powinna zabezpieczyć przed przegrzaniem pikseli. W tej materii swoje zdanie opieram jednak tylko na doświadczeniach i opiniach innych.
@dawid.sobol napisał(a):
Aprat został naprawiony w proclub w ramach gwarancji
Super! Oby już więcej nie przytrafiły Ci się żadne problemy
Uszkodzenie matrycy - rozwarstwienie przetwornika obrazu -> wymiana
Dzięki, że dałeś znać na forum!