anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

A7III Problem z pixelami

ROZWIĄZANE
profile.country.PL.title
dawid.sobol
Poszukiwacz

A7III Problem z pixelami

Cześć

A7iii
Czy ktoś miał problem z pixelami?
Wczoraj segregowałem zdjęcia z urlopu i zauważyłem grupę wadliwych pixeli, odzyskałem programem pierwsze zdjęcia z uruchomienia aparatu, grupa znajduje się w tym samym miejscu. Aparat ma 3 może 4 tygodnie kupiony oczywiście nowy, na pierwszych zdjęciach wada jest mniej widoczna (jak by jaśniejsza)
Znalazłem na YT jakieś poradniki o zmianie daty, ustawieniach fabrycznych etc. Nic nie pomaga. Robiłem zdjęcia na różnych przysłonach pixel się nie zmienia więc nie wygląda to na paproch, przedmuchałem matrycę nic to nie dało.
Obszar występuje na każdym zdjęciu jest widoczny mniej lub więcej w zależności od zdjęcia, kolorów i ekspozycji

Zdarzyła się komuś wada fabryczna matrycy?

Serwis? Rękojmia? Co robić?
15 ODPOW. 15
profile.country.PL.title
Mar_Jan
Użytkownik

@dawid.sobol 

"Robiłem zdjęcia wschodu i zachodu..."

Na całym świecie ludzie fotografują krajobrazy ze wschodami i zachodami słońca i nie słychać, aby z tego powodu pomór padł na matryce. Ja fotografowałem przed laty wschody w Egipcie, gdzie słońce zaczynało być ostre już po kilku minutach od wychylenia się tarczy słonecznej nad horyzontem. Granicą u mnie było 4-5 minut po ukazaniu się słońca nad linią horyzontu. Potem już nie fotografowałem. Zresztą to te pierwsze chwile są najpiękniejsze i są bezpieczne.

Ale przy okazji warto zauważyć, że przy fotografowaniu wschodów słońce znajduje się gdzieś mniej więcej na środkowej poziomej linii podziału kadru, a nie tak, jak u Ciebie przy krawędzi u góry.

Tak jak czytałem na forach, aby przegrzać matrycę lub migawkę słońcem, to trzeba się starać. Np. poprzez długie celowanie prosto w słońce teleobiektywem, albo poprzez długi czas naświetlania. A automatyka ekspozycji powinna zabezpieczyć przed przegrzaniem pikseli. W tej materii swoje zdanie opieram jednak tylko na doświadczeniach i opiniach innych.

profile.country.PL.title
dawid.sobol
Poszukiwacz

Aprat został naprawiony w proclub w ramach gwarancji :slight_smile:  

profile.country.PL.title
Mar_Jan
Użytkownik

@dawid.sobol 

Cieszy takie zakończenie sprawy. Gratuluję.

A co serwis stwierdził i co zrobił?

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

@dawid.sobol  napisał(a):

Aprat został naprawiony w proclub w ramach gwarancji :slight_smile:  

Super! Oby już więcej nie przytrafiły Ci się żadne problemy :slight_smile:

profile.country.PL.title
dawid.sobol
Poszukiwacz

Uszkodzenie matrycy -  rozwarstwienie przetwornika obrazu -> wymiana :slight_smile: 

profile.country.PL.title
Barbara_K
Moderator

Dzięki, że dałeś znać na forum!