Podziel się wrażeniami!
Mam pomysł żeby galeria fotografii znajdująca się na stronie Sony http://www.lustrzanka.sony.pl/indexc.ph ... #/galeria/" target="_blank" target="_blank została zmodyfikowana w taki sposób żeby można było zamieszczać i oglądać fotografie według podziału na modele aparatów fotograficznych. Najprościej mówiąc chodzi oto że klikam np. na lustrzankę A700 i widzę jakie fotki tym modelem można wykonać. Coś takiego jak ta strona http://www.pbase.com/cameras/nikon" target="_blank" target="_blank. Co wy na to?
Wprowadziło by to za duże zamieszanie w galerii
Jest podgląd exifów tak że jak ktoś chce może bez problemu sprawdzić jakim aparatem było zrobione zdjęcie
Ale jak ktoś chce zobaczyć zdjęcia z konkretnego modelu to musi przeglądać całą galerie fotka po fotce, bez sensu.
jak ktoś będzie chciał oglądnąć zdjęcia robione danym modelem lustra, wejdzie na inne strony internetowe przecież nie trudno wpisać w google 'a700, a200 itp.' a tu oceniamy zdjęcia bez względu na to jakim modelem aparatu było robione.
chociaż jeżeli już na siłę trzeba by było, to proponowałabym gdzieś w jakimś rogu zakotwiczyć wyszukiwarkę tzn. wpisujesz model Alphy i wyskakują tematy, których autorzy zdjęcia robią danym modelem
Nie ma rzeczy których by nie można poprawić i galerię na stronie Sony też można poprawić bo nie jest aż taka dobra żeby nie mogła być lepsza wystarczy trochę dobrych chęci i ciekawego pomysłu. A jeśli chodzi o wyszukiwanie fotek na google to wcale nie jest łatwo wyszukać fotki z konkretnego modelu aparatu, bo mnóstwo osób zamieszcza fotki bez exif-a. A takie fotografie wykonane na przysłowiowym kolanie, gdy ma się aparat na godzinę lub mniej to nie pokazują możliwości aparatu.
ale od razu mieszać w galerii?;)
w końcu będzie tak, że Ci którzy mają dajmy na to A330 nie wyjdą z folderu w którym będą użytkownicy z tym modelem. wydaje mi się że robienie zamieszania w tym momencie byłoby głupotą. chociaż jestem za Tobą że forum nie jest dopracowane, aczkolwiek wydaje mi się że gdyby powstała taka opcja wyszukiwania użytkowników z tym czy tamtym modelem byłoby wtedy najkorzystniej nie zrobiłby się bałagan, a Ci którym jest to naprawdę potrzebne mieli by udogodnienie
różne szkła, operator i obróbka = trudność w ocenie body
Nie rozumiemy się, chodzi mi oto żeby przy obecnych zakładkach ( kategorie, twój profil, twoje zdjęcia itd. dodać po prostu model aparatu i tyle. Na pewno by to ułatwiło przeszukiwanie.
może zacznijmy od prostszych i już dostępnych funkcji - np Podpis w którym możesz zamieścić info o swoim sprzęcie. Wtedy wszystko stanie się jasne.
Może i jasne ale każdy ma swoje tajemnice i ja to szanuje.