- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
import z kamery na Vegas
Zainstalowałam właśnie próbne Vegas Platinum. Platinum, bo się chwalą, że można bezpośrednio importować z kamer AVCHD. I owszem, ale zaczęło importować całą zawartość pamięci wewnętrznej. Jak zrobić, żeby ściągnąć tylko wybrane pliki? Przejrzałam Help, ale nie znalazłam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Jestem z pokolenia czytających; w każdym razie manuale jednak dają jakieś podstawy. Tutoriale często bywają ze sobą sprzeczne (np. w sprawie renderowania). Co nie znaczy, że z nich nie korzystam. Pozdrawiam n
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Manuale dają bardzo duże podstawy. Tylko ciężko czyta się taki materiał. Z toturialami zgadzam się, ale jest ich tak dużo w sieci, że zawsze wybierze się coś ciekawego. Tylko, nie znając możliwości programu (która jest opisana w manualu), nie wiemy czego można szukać, co można zrobić itd... W tym sensie kółko zamyka się....
Pozdrawiam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Wyrenderuj w WMV lub AVCHD
Wtedy filmy zajmują normalną wagę przy dość dobrej jakości.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dzięki, ale oczywiście doszłam do tego, tzn. wiem, że ten gigantyczny rozmiar dotyczył pliku nieskompresowanego (.avi). Ale problemy są. Np. 30-minutowy film (zrobiony z kilkudziesięciu klipów) nijak nie chciał się renderować w formacie AVCHD inaczej niż po małym kawałku. Mimo że sprzęt mam od niedawna niezły (procesor czterordzeniowy, 4 Gb RAM). Narzekają na tę dziwną przypadłość użytkownicy zarówno Sony Vegas jak i SVMovie Studio. Z kolei format .wmv jest zarówno czaso- jak i pamięciożerny. Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
WMV jest taki , jaki wymieniłaś , lecz ja go używam i nie narzekam , dość dobrze wygląda na YT.
Jeżeli chcesz renderować w AVI , wyrenderuj w uncompressed ( wiem , zajmuje bardzo dużo miejsca ) , a potem za pomocą dowolnego programu do konwertowania dajesz na x264
Wtedy plik zajmuje normalną wagę przy niesamowitej jakości , lecz jest to czasochłonny proces.
Poczytaj o tym sposobie na internecie , a jeżeli nic nie znajdziesz , odezwij się na PW , to dam namiary na pomocne źródła
Co do AVCHD dzisiaj też miałem problem z 2 minutowym filmikiem
PS. Jeżeli masz Viste , zmień na X P , bo na Viscie takie cuda z SV mnie się działy , że lepiej nie pisać XD
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
mam Windows7 i przez pewien czas myślałam, że to właśnie sprawa OS, ale ostatnia ożywiona dyskusja na forum ( http://www.sonycreativesoftware.com/for ... Replies=20) wykazała, że przy XP problemy są te same; co więcej, dotyczy to także SVPro. W każdym razie swoje 30-minutowe dzieło złożyłam w końcu z 17 (!) kawałków.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam!
Vegas ma w formacie Sony AVC specjalny profil dla YouTube. Rzeczywiście renderowanie w AVC HD jest dość czasochłonne, ale efekty na YT są znakomite.
Moim skromnym zdaniem zapis z Vegasa do WMV i wrzucanie tego na YT nie da tak dobrych efektów, bo YT będzie musiało ów materiał skonwertować, a konwersja, to strata jakości.
Wiem, bo sprawdzałem
Oto skromna próbka:
http://www.youtube.com/watch?v=RiPmsvG7yFY
Pozdrawiam,
Marcin
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Faktycznie, jakość filmu nawet nie wchodząc w tryb HD jest rewelacyjna (jak na youtube). Nie korzystałem z tego formatu. Dobrze wiedzieć, że jest taka możliwość. Ile średnio zajmuje materiał w tym formacie?
Konwertowanie na WMV to już strata jakości, do tego YT, efekt rzeczywiście nie jest tak dobry.
Można wiedzieć jaką kamerą nagrałeś ten materiał?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Zaczynając od końca:
Materiał w większości wany jest kamerką Sony PMW-EX1. Kilka ujęć jest też z Panasonica AG-HMC151.
Ale nie to jest najważniejsze. Pracuję na Sony Vegas już kilka lat, i po pierwsze bardzo pilnuję wszystkich detali technicznych. Formaty wejściowe, wyjściowe, sposób konwersji itp. itd.
Ten obraz, który widzisz na YT, to naprawdę kicha w porównaniu z tym, co osiągam na BD. Ale z drugiej strony przy transferze 6Mbps czego się można spodziewać przy rozdzielczości 1280:720? Odpowiadając na Twoje pytanie o "miejscu" - mniej więcej tyle, co WMV HD w profilu 720p25. Ale sposób kodowania do AVCHD jest zupełnie inny.
- « Poprzedni
- Następny »