anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Strefa twórcza

Smaugh-----
Początkujący

Strefa twórcza

Witam
Ponieważ jest to mój pierwszy post na forum, to grzecznie się przywitam z całym szanownym gronem :c10
Pozdrawiam szczególnie tych, których miałem okazje poznać na warsztatach Sony w Katowicach.

A teraz do sedna.
Przyznajcie się, czy zmieniacie strefę twórczą podczas robienia zdjęć (zależnie od tego co i gdzie robicie) czy jedziecie na jednych ustawieniach?

Pozdrawiam

12 ODPOW. 12
profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

Witam serdecznie na forum http://klubkm.pl/forum/images/smilies/hi.gif
Ja ma strefę twórczą cały czas na Standard, ponieważ z robię zdjęcia w RAWach i w IDC zawsze mogę sobie ustawić na nowo strefę twórczą :D
Także ja nie zmieniam strefy twórczej z pokładu aparatu ;)

Pozdrawia Starosta :grin:
profile.country.en_GB.title
Michal.
Poszukiwacz

Witam, aczkolwiek zapraszam do powitania w odpowiednim dziale ;)
co do strefy twórczej - ja lubię nasycone kolorki tak więc praktycznie cały czas na vivid'zie lecę ale też rawy tak więc nie ma to większego znaczenia na poziomie aparatu ;)

Smaugh-----
Początkujący

Ja robię i w standardzie i AdobeRGB. Sam nie wiem co wybrać.
Próbowałem też w vivid'zie, ale przy zmiennym (kiepskim) oświetleniu powstawały przebarwienia.
Wychodzi na to, że nie ma znaczenia w której strefie się robi, bo i tak z RAW wszystko co się chce wyciągnie się w programie.
I tu nasuwa mi się pytanie.
Co z tą sztuką, skoro wszystko da się poprawić na kompie.
Obecnie dobry fotograf, to teraz też dobry grafik.
Nie mówię, że to jest złe. Mam po prostu moralniaka :)

Szum-----
Początkujący

Smaugh napisał(a):

Co z tą sztuką, skoro wszystko da się poprawić na kompie.
Obecnie dobry fotograf, to teraz też dobry grafik.
Nie mówię, że to jest złe. Mam po prostu moralniaka :)

e tam, niczym się nie przejmuj tylko obrabiaj foty ile się da :smileyhappy:
co to za różnica czy robisz to w pr. graficznym czy w ciemni w tradycyjnym słowa tego znaczeniu.
teraz fotosista musi byc "grafikiem" a dawniej "chemikiem" :smileyhappy:

profile.country.en_GB.title
Michal.
Poszukiwacz

Oczywiście, nie bój się obróbki komupterowej, ktoś na tym forum kiedyś powiedział iż komputer to dzisiejsza ciemnia tak więc śmiało korzystaj ze zdobyczy techniki ;)

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

głównie robię w jpegach i ustawiam w standardzie
czasem w zależności od kilku czynników przełączam na vivid by skrócić sobie czas na ślęczenie przy kompie
jeśli robicie w rawie to przełączanie mija się z celem bo aparat nie zapisuje tych ustawień chyba że chcecie mieć ładniejszy podgląd na ekraniku ;)

profile.country.pl_PL.title
colorful-----
Początkujący

ja osobiście cały czas grzebię w strefie twórczej i non stop cośtam w tych ustawieniach zmieniam :)
tyle że ja nie lubię obróbki cyfrowej i robię wszystko, żeby sprowadzić ją do minimum. zresztą jest to też uwarunkowane tym, że w suwakowaniu jestem po prostu kiepska ;)

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Ja mam najczęściej Adobe RGB, choć ostatnio dałem sobie spokój i na Neutralu jadę. (A700)

Generalnie to mam tak, że narobię fotek, a potem nie mam nawet czasu ich obrabiać (np. z pleneru w Cieszynie :smileyredface: )

BTW, jak jesteś z Będzina i chciałbyś gdzieś na fotki wyskoczyć to daj znać.
Ja mieszkam na Zamkowym ;)

Smaugh-----
Początkujący

W sobotę o 9-tej wybieram się na Cementownie Grodziec.
Będzie jeszcze jedna koleżanka. Jesteśmy umówieni na HDR-y.
Jak ktoś jest chętny to zapraszam :)