Podziel się wrażeniami!
Witam
Ponieważ jest to mój pierwszy post na forum, to grzecznie się przywitam z całym szanownym gronem
Pozdrawiam szczególnie tych, których miałem okazje poznać na warsztatach Sony w Katowicach.
A teraz do sedna.
Przyznajcie się, czy zmieniacie strefę twórczą podczas robienia zdjęć (zależnie od tego co i gdzie robicie) czy jedziecie na jednych ustawieniach?
Pozdrawiam
Witam serdecznie na forum http://klubkm.pl/forum/images/smilies/hi.gif
Ja ma strefę twórczą cały czas na Standard, ponieważ z robię zdjęcia w RAWach i w IDC zawsze mogę sobie ustawić na nowo strefę twórczą
Także ja nie zmieniam strefy twórczej z pokładu aparatu
Witam, aczkolwiek zapraszam do powitania w odpowiednim dziale
co do strefy twórczej - ja lubię nasycone kolorki tak więc praktycznie cały czas na vivid'zie lecę ale też rawy tak więc nie ma to większego znaczenia na poziomie aparatu
Ja robię i w standardzie i AdobeRGB. Sam nie wiem co wybrać.
Próbowałem też w vivid'zie, ale przy zmiennym (kiepskim) oświetleniu powstawały przebarwienia.
Wychodzi na to, że nie ma znaczenia w której strefie się robi, bo i tak z RAW wszystko co się chce wyciągnie się w programie.
I tu nasuwa mi się pytanie.
Co z tą sztuką, skoro wszystko da się poprawić na kompie.
Obecnie dobry fotograf, to teraz też dobry grafik.
Nie mówię, że to jest złe. Mam po prostu moralniaka
Smaugh napisał(a):
Co z tą sztuką, skoro wszystko da się poprawić na kompie.
Obecnie dobry fotograf, to teraz też dobry grafik.
Nie mówię, że to jest złe. Mam po prostu moralniaka
Oczywiście, nie bój się obróbki komupterowej, ktoś na tym forum kiedyś powiedział iż komputer to dzisiejsza ciemnia tak więc śmiało korzystaj ze zdobyczy techniki
głównie robię w jpegach i ustawiam w standardzie
czasem w zależności od kilku czynników przełączam na vivid by skrócić sobie czas na ślęczenie przy kompie
jeśli robicie w rawie to przełączanie mija się z celem bo aparat nie zapisuje tych ustawień chyba że chcecie mieć ładniejszy podgląd na ekraniku
ja osobiście cały czas grzebię w strefie twórczej i non stop cośtam w tych ustawieniach zmieniam
tyle że ja nie lubię obróbki cyfrowej i robię wszystko, żeby sprowadzić ją do minimum. zresztą jest to też uwarunkowane tym, że w suwakowaniu jestem po prostu kiepska
Ja mam najczęściej Adobe RGB, choć ostatnio dałem sobie spokój i na Neutralu jadę. (A700)
Generalnie to mam tak, że narobię fotek, a potem nie mam nawet czasu ich obrabiać (np. z pleneru w Cieszynie :smileyredface: )
BTW, jak jesteś z Będzina i chciałbyś gdzieś na fotki wyskoczyć to daj znać.
Ja mieszkam na Zamkowym
W sobotę o 9-tej wybieram się na Cementownie Grodziec.
Będzie jeszcze jedna koleżanka. Jesteśmy umówieni na HDR-y.
Jak ktoś jest chętny to zapraszam