Podziel się wrażeniami!
Dzień dobry,
Proszę państwa szanownego.
Jest taka sytuacja telewizor Sony A95K K podłączony do niego dekoder UPC 4 K box, przez HDMI 1. Naciskam podświetlany pilot, klawisz 123 pokazuje HDMI 1 UPC 4K- prawidłowo.
Pokazuje rozdzielczość format 16:9 - prawidłowo. Teraz zagadka, raz pokazuje rodzaj dźwięku ustawionego np: Dolby Audio, a innym razem ten rodzaj i format ustawionego w dekoderze dźwięku znika.
Nie mogę rozgryźć dlaczego?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam,
Andrzej Szymoniak
A to nie po stronie nadawcy sygnału jest jakis problem?
Mam ten dekoder ale nie bardzo rozumiem w czym problem , skąd znika ? Z ustawień dekodera ? Z konkretnego kanału ? Z wyświetlacza kina domowego ? Mało precyzyjnie to napisałeś
jeśli chodzi Ci o to info nad zdjęciem wybranego kanału , to przecież zawsze się zmienia w zależności jaki sygnał jest nadawany . Tu akurat DolbyDigital Plus a jak przełączysz na CNN to nawet nie będzie żadnej informacji o dźwięku . To normalne . Na tym kanale C+ też czasami lecą filmy które nie są w Dolby Audio i też wtedy nic się tam nie wyświetla . Podobnie na innych kanałach w HBO itd .
A sprawdzałeś w ustawieniach dekodera czy jest włączona opcja Dolby Audio w zakładce dźwięk i obraz? , czasami po update te wartości się zerują . Powinno być wl.
ewentualnie jeszcze docisnąć przewód hdmi i tu i tam . Bo w tv nawet jak wychodzi do kina czy innego urządzeni to bez znaczenia bo on tu pokazuje wejściowy czyli co idzie z dekodera . Ewentualnie zadzwonić do UPC mi się jeden TVBox już zwalił , czerwona lampka i koniec oglądania , wymienili i byli zdziwieni bo te urządzenia są bezawaryjne , no ciekawe
Dzień dobry,
Znalazłem rozwiązanie: jeśli oglądam i słucham przez głośniki telewizora lub słuchawki, informacja o dźwięku się pojawia.
Natomiast jeśli mam ustawione na system audio Sony HT-A9 ( a najczęściej tak mam ustawione ), to tej informacji nie ma.
Mam tę informację tylko na wyświetlaczu jednostki sterującej HT-A9.
Pozdrawiam,
Andrzej Szymoniak
A czy ten sprzęcik jest podłączony dokładnie tak jak na instrukcji czyli do gniazda w TV z oznaczeniem eARC /ARC ? Bo tak musi być podłączony i w TV w opcjach wyjścia audio wtedy należy albo włączyć eARC albo ustawić na auto .