anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Obietktyw FF i APC-S i skala odwzorowania

kamil1114
Początkujący

Obietktyw FF i APC-S i skala odwzorowania

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi z obiektywami , które są projektowane na pełną klatkę , czy na APC-S ? Czy jeżeli podepnę obiektyw APC-S pod naprzykład sony alfa 900 , to nie będzie on współpracował ? Proszę o mały wykład , ponieważ nie mam pojęcia o co chodzi z tą pełną klatką i APC-S.

I mam jeszcze jedno pytanie , a nie chcę zakładać nowego tematu:
O co chodzi w skali odwzorowania ? Mniej , więcej wiem , że jak jest 1:1 to zdjęcie jest naturalnej wielkości.

Z góry dziękuję za pomoc.

3 ODPOW. 3
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

skala odwzorowania to nie moja działka, bo makro nie jest dla wszystkich :nauseated_face:

ale co do szkiełek APSC/FF:
Czy jeżeli podepnę obiektyw APC-S pod naprzykład sony alfa 900 , to nie będzie on współpracował ?

a900 przy podpięciu np. SAL 18-70 DT przełączy Cię w tryb APSC - czyli będzie używać nie całej matrycy, a jedynie jej wycinka (odpowiednika apsc)

Obiektywy DT dzięki temu, że nie są projektowane pod FF są mniejsze, lżejsze i tańsze i (czasami) możliwe do zaprojektowania. Przykład: nie ma pod FF fajnego szkiełka jakim jest 16-105, zapewne niemożliwe do zaprojektowanie jest takiego szkła lub jego rozmiar byłby kolosalny ;)

Posiadając obiektyw pod FF, śmiało można go używać z aparatami APSC, ale kąt widzenia będzie o 1,5 raz węższy. Na przykładzie SAL 50mm 1.4: na FF będziesz miał po prostu 50mm, a na APSC kąt widzenia będzie odpowiadał temu co da Ci obiektyw 75mm na aparacie FF. Dlatego często mylnie ludzie przeliczają ogniskową przez cropa (x1,5) - co akurat nie ma sensu, bo obiektyw zawsze będzie miał taką samą ogniskową (i na FF i na APSC)

Szczupic
Użytkownik

kamil1114 napisał(a):

O co chodzi w skali odwzorowania ? Mniej , więcej wiem , że jak jest 1:1 to zdjęcie jest naturalnej wielkości.

Z góry dziękuję za pomoc.

Skala odwzorowania jest podawana przy obiektywach Makro i chodzi tu o to że przy skali 1 do 1 centymetr w rzeczywistości będzie odpowiadał 1 cm na matrycy :)

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
kamil1114
Początkujący

Dziękuję Wam bardzo za pomoc. Teraz wszystko stało się jasne :D