anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Kradzież zdjęć

profile.country.pl_PL.title
maro_ka
Początkujący

Kradzież zdjęć

Witam,
Moje zdjęcia zostały skradzione, usunięto z nich znaki copyright i na domiar złego są wykorzystywane w celach zarobkowych na allegro.

Co mogę zrobić w tej sytuacji? Mam oryginały w RAW-ach.

28 ODPOW. 28
profile.country.PL.title
c.d.n.
Poszukiwacz

Zawiadomiłeś allegro?
Zwykle reagują.

maro_ka
Początkujący

zawiadomiłem, dałem link do oryginałów. Odpowiedzi od sprzedawcy nadal brak... reakcji allegro również...

gierlicz-----
Początkujący

Może warto jeszcze raz do tego człowieka jak i Allegro napisać z wyraźnym komunikatem o tym ze będziesz dochodził swojego nawet w drodze sądowej jeśli w ciągu np: 3 dni nie zostanie zdjęcia/aukcja usunięta i nie otrzymasz na konto rekompensaty w wysokości ...

maro_ka
Początkujący

dostałem już odpowiedź ze ZPAF. Mamy wysłać list polecony ze screenami :) i z zapytaniem na jakiej podstawie wykorzystują moje zdjęcia. Jeśli nie pomoże to dostane kolejne wskazówki. :)

gierlicz-----
Początkujący

Polecony za potwierdzeniem odbioru - pamiętaj :) wtedy się nie wyprą że coś dostali pocztą ;)
Oczywiście list do wystawiającego aukcję? Bo IMO serwis aukcyjny po komunikacie o kradzieży dóbr intelektualnych powinien automatycznie usunąć tę aukcję...

maro_ka
Początkujący

a jednak tego nie zrobił. A gość dzięki moim zdjęciom sprzedaje i zarabia :)

gierlicz-----
Początkujący

Kiedy wysłałeś maila do Firmy będącej właścicielem portalu?
Jak minęły ze 2 dni i nie ma reakcji to może zadzwoń do nich, poproś o dane kontaktowe do wysyłki listu i do nich też prześlij...
Bo w sumie w takiej sytuacji to chyba nawet możesz iść na policję ze zgłoszeniem przestępstwa-kradzieży zgodnie ze stosownymi paragrafami o prawie autorskim ;) (ale tam to raczej Ci za szybko nie pomogą...)

A tak seria bardziej to myślę że musisz dalej gadać ze ZPAF i mieć spisane dane wystawiającego: numery aukcji, dane dostępne ogólnie na serwisie aukcyjnym oraz print screeny. Najlepiej jakbyś miał pliki pierwotnie w RAW - to były duży atut na wojnę o rekompensatę :)

maro_ka
Początkujący

nie podają telefonów kontaktowych ani adresu firmy. Wiem że jest tak wymóg na allegro że jeśli prowadzi się firmę i sprzedaje jako firma trzeba udostępnić nip regon i adres firmy. Oni podają tylko mail. Do Zpafu wszystko wysłałem, kazali wysłać list polecony a nie mam jak wysłać bo firma nie podaje adresu a na maile nie odpowiada :)

ehh.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

kontakt z allegro jest fatalny. Sam dostałem bana przez to, że nie ma kontaktu osobistego/telefonicznego :?

tak to już jest z monopolistą :c9

maro_ka
Początkujący

Oficjalna odpowiedź allegro jest żałosna :

"Dziękuję za wiadomość.