anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jakie zmiany w Alfach?

Foters
Początkujący

Jakie zmiany w Alfach?

Ciekaw jestem jakie zmiany byście wprowadzili w swoich Alfach jak byście mieli taką możliwość?, chodzi mi głównie o wygląd zewnętrzny żeby wyglądały bardziej profesjonalnie ale nie tylko.

52 ODPOW. 52
profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

Stefcio Cud? Nie wiedziałem...Pewnie ma wbudowane też złącze optyczne albo hdmi...

wratislavian
Początkujący

co bym zmienił w mojej trzysetce?
wywaliłbym wszystkie programy tematyczne. zostawił PASM no i 1 2 3.
do tego przydałby się większy ekranik, a jak nie większy to o większej rozdzielczości. powiększenie punktu ostrzenia w LV.
i na miliard procent większy i jaśniejszy wizjer. ten w 300 to po prostu żart.
przycisk wb zamiast cyfrowego TC... który żartem jest również.

to tak na szybko.

Foters - zasugerowałeś, że aparaty sony nie są doskonałe. na tym forum to bardzo duży nietakt. masz chwalić. masz być zadowolony!

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

wratislavian napisał(a):

Foters - zasugerowałeś, że aparaty sony nie są doskonałe. na tym forum to bardzo duży nietakt.

Łukaszu to nie tak do końca, wady też są ważnym aspektem.
od momentu powstania wątku wykonałem ok. 3 tyś fotek
z czego jedna wybitna, 30-50 naprawdę niezłych
70% do pokazania a reszta do szuflady jako pamiątka
myślę że to niezły wynik
a jak bym siedział w kuchni przy stole i wymyślał co jest złe a co dobre w danym aparacie
to bym sfotografował co najwyżej ................. solniczkę w ramach testu
trzeba brać sprzęt w rękę,iść w teren i nauczyć się wykorzystywać jego wady i zalety
dostaliśmy do dyspozycji niesamowite narzędzie o dużych możliwościach
i tu chyba jest problem
kiedyś(jeszcze niedawno) mieliśmy pudło z obiektywem i marnej jakości materiał negatywowy
a powstawały genialne zdjęcia

profile.country.pl_PL.title
acinloop
Nowicjusz

wratislavian napisał(a):

a jak bym siedział w kuchni przy stole i wymyślał co jest złe a co dobre w danym aparacie
to bym sfotografował co najwyżej ................. solniczkę w ramach testu
trzeba brać sprzęt w rękę,iść w teren i nauczyć się wykorzystywać jego wady i zalety

Niezła motywacja :smileythumbsup: :smileythumbsup: :smileythumbsup:

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

wratislavian napisał(a):

Foters - zasugerowałeś, że aparaty sony nie są doskonałe. na tym forum to bardzo duży nietakt. masz chwalić. masz być zadowolony!

Daruj sobie takie uwagi, proszę! :c9

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Foters napisał(a):

Ciekaw jestem jakie zmiany byście wprowadzili w swoich Alfach jak byście mieli taką możliwość?, chodzi mi głównie o wygląd zewnętrzny żeby wyglądały bardziej profesjonalnie ale nie tylko.

Wygląd? A na co mi wygląd. Aparat powinien być funkcjonalny.
A co ja bym zmienił? Dodałbym drugie kółko nastaw, na razie gubię się, strasznie niewygodnie zmienia się nastawy przysłony i czasu w M.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

piotruso napisał(a):

Wygląd? A na co mi wygląd. Aparat powinien być funkcjonalny.
A co ja bym zmienił? Dodałbym drugie kółko nastaw, na razie gubię się, strasznie niewygodnie zmienia się nastawy przysłony i czasu w M.

Dlaczego niewygodnie? Przednim kółkiem zmieniam przysłonę, tylnym czas (można też odwrotnie, jak kto lubi).
W http://www.klubkm.pl/forum/images/smilies/salpha.gif700/900/8xx oczywiście. W http://www.klubkm.pl/forum/images/smilies/salpha.gif300/350 trzeba wcisnąć jeden guziczek, kręcąc kółkiem, ale to aparat EL, więc normalka.

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Tadeusz napisał(a):

Dlaczego niewygodnie? Przednim kółkiem zmieniam przysłonę, tylnym czas (można też odwrotnie, jak kto lubi).
W http://www.klubkm.pl/forum/images/smilies/salpha.gif700/900/8xx oczywiście. W http://www.klubkm.pl/forum/images/smilies/salpha.gif300/350 trzeba wcisnąć jeden guziczek, kręcąc kółkiem, ale to aparat EL, więc normalka.

No właśnie. Nie stać mnie na wyższe modele a przez kilka lat przyzwyczaiłem się do sterowania kółkami bez odrywania oka od wizjera. A jakoś palec nie trafia sam do tego drugiego przycisku (za każdym razem blokuję sobie ekspozycję). Wiem, że mam najniższy model, i że to standard (tak jest), i mimo tej "wady" mój wybór był świadomy ale pytanie było:

Foters napisał(a):

jakie zmiany byście wprowadzili w swoich Alfach jak byście mieli taką możliwość?

profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

Bardziej przyziemnie to pomyślałbym o fabrycznym osłonięciu lcd przed zarysowaniem żeby nie trzeba było tak prostego gadżetu szukać po alledrogo czy innych sklepach.
Może jeszcze o wyposażeniu fabrycznie w dodatkową ładowarkę do której nie trzeba wyciągać akumulatora z aparatu.

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

Tomek69N napisał(a):

Może jeszcze o wyposażeniu fabrycznie w dodatkową ładowarkę do której nie trzeba wyciągać akumulatora z aparatu.

tu bym polemizował
po pierwsze aku podczas ładowania trochę się grzeje a elektronika tego nie lubi bo się starzeje
po drugie zawsze istnieje możliwość zwarcia elektrod podczas ładowania a co za tym idzie wybuch aku
jak wywali na zewnątrz to posprzątasz wyczyścisz dywan i po kłopocie
jak w puszce to już duży problem
a poza tym kto chodzi z jednym aku :smileymrgreen: