anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jak zrobić z 3/2 4/3?

profile.country.pl_PL.title
Firianus
Początkujący

Jak zrobić z 3/2 4/3?

Witajcie Drodzy Forumowicze :)

Tak się złożyło, że muszę mieć 3 fotki w rozmiarze 24cm/18cm. Czyli jest to format 4/3... Jak wiadomo Alphy mają 3/2. :rolling_eyes:

Jak sobie z tym poradzić?

8 ODPOW. 8
kuraq.
Poszukiwacz

Mam podobną sytuację w konkursie, z tym że tam maxymalny rozmiar to 24x18:)
Ale co do tematu:
Na płycie jest program Picture Motion Broswer i w tym trybie, gdy po boku masz pasek ze zdjęciami, a obok duże głowne, to przy przęglądaniu JPG(to ważne) masz opcję trimming i tam mozesz wybrać format:)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

GIMP/PS - tworzysz nowy plik o proporcjach jakie potrzebujesz i wklejasz tam fotki, które chcesz mieć ;)

Starosta.
Początkujący

Jeszcze opcja w FastStone jest taka, że w edycji możesz wybrać opcję "Przytnij" i wybierasz do jakiego chcesz formatu obrazu to zrobić :)

Pozdrawia Starosta :grin:
Firianus
Początkujący

Dziękuję Panowie za odpowiedzi http://klubkm.pl/forum/images/smilies/notworthy.gif

Edit: Sprawdziłem sposób krisa z PS'em - działa :nauseated_face:

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Skoro już Ci się powiodło to super.
A dla potomnych napiszę jeszcze:
najprostszy programik do kadrowania - freewere to jpegcrops http://ekot.dk/programmer/JPEGCrops/ . Masz tam zdefiniowane formaty jak i również możesz samemu sobie zdefiniować formaty, rozmiary. Potem wybierasz format na danym zdjęciu, kadrujesz, przycinasz, zapisujesz.
W gimpie (PS nie znam) jest opcja kadrowanie. Wybierasz narzędzie z narzędzówki kadrowanie (nożyk), na otwartym zdjęciu zaznaczasz sobie jakiś fragment (może być dowolny, chodzi o zapoczątkowanie procesu) wpisujesz w otwartym oknie na dole narzędziówki rozmiar (a właściwie proporcje) obrazka finalnego (w Tym wypadku np 240x180) a ponad tym zaznaczasz kwadracik "stały" a obok w polu wyboru wybierasz "proporcje". I teraz możesz sobie zaznaczenie przesuwać, powiększać i pomniejszać a proporcje zostaną takie jak ustaliłeś. Po dokonaniu wyboru naciskasz enter i już masz wykadrowany obrazek.

Firianus
Początkujący

Dziękuję jeszcze raz za rady, które pomogły :)

Ale pojawił się inny problem:

Zdjęcia muszą być w formacie 24cmx18cm, natomiast żaden lab nie chce wywołać takiego formatu. Mówią, że nie mają w ofercie takiego rozmiaru zdjęcia i żadne "prace specjalne" nie wchodzą w grę. :|

Może wiecie jak sobie z tym poradzić?

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Firianus napisał(a):

Może wiecie jak sobie z tym poradzić?

Wydrukuj 20x30 :)

W programie graficznym stwórz sobie białe tło o wielkości 20x30 cm przy rozdzielczości 300dpi.
Potem wstaw zdjęcie przycięte dokładnie do 24x18 (oczywiście z zachowaniem 300dpi)

Będziesz miał po prostu większą ramkę, którą utniesz jakąś giltotynką.

Firianus
Początkujący

Lajam, dzięki ;)

O gilotynie nie pomyślałem :nauseated_face:

Edit: dziś odebrałem fotki z labu i są zrobione tak jak chciałem ;)
Jeszcze raz dziękuję wszystkim, którzy swoimi wypowiedziami mi pomogli http://klubkm.pl/forum/images/smilies/notworthy.gif