anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Kino domowe SONY DAV-DZ230 nie czyta płyt

profile.country.PL.title
tedboj
Poszukiwacz

Kino domowe SONY DAV-DZ230 nie czyta płyt

Kino domowe SONY DAV-DZ230 nagle przestało czytać płyty, zarówno audio jak i dvd. Po włożeniu wysuwa tackę. Zestaw na 12 lat ale do tej pory spisywał się znakomicie. Tylko serwis ? Nie znam sie na elektronice więc jestem bezradny.

5 ODPOW. 5
profile.country.PL.title
Agnieszka_J
Moderator

Dzień dobry, @tedboj 

Dziękujemy za kontakt, zgłosiłam Twój problem, jeśli jednak chciałbyś skontaktować się bezpośrednio z naszym Supportem, podaję namiary:
tel. +48 223060694
https://services.sony.pl/supportmvc/pl/Contact/Email
Pozdrawiam, Agnieszka_J

profile.country.PL.title
Lumbagoo
Doradca

Po włożeniu płyty napęd odrazu ją wypluwa? Jeżeli problem byłby z samym odczytem, to mogłaby być kwestia lasera, który jest zabrudzony. Można go przeczyścić za pomocą płyty ze szczoteczką i płynu. Natomiast jeśli napęd zwraca płytę problem może tkwić w czymś innym, i tu już raczej trzeba szukać ekspertyzy w serwisie.

Warto jeszcze spróbować zresetować odtwarzacz do ustawień fabrycznych by wykluczyć błąd oprogramowania i spróbować ponownie. 

profile.country.PL.title
tedboj
Poszukiwacz

czasami wysuwa od razu, czasami wyświetli komunikat NO DISK, przywrócenie ustawień fabrycznych już zrobiłem wcześniej, bez efektu

profile.country.PL.title
tedboj
Poszukiwacz

płytę czyszczącą odczyty kina też próbowałem i też wysuwa tackę

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

Sprzęt jest zapewne po gwarancji. Masz dwie możliwości:

1. Na własną rękę możesz rozkręcić obudowę i zobaczyć czy laser się nie zabrudził. Laser możesz psiknąć z dalszej odległości sprężonym powietrzem lub ewentualnie przetrzeć delikatnie szmatką z mikrofibry na sucho.  Jak nie pomoże patrz punkt 2.

2. Laser mógł się skończyć lub padło coś z elektroniki pozostaje wówczas serwis.

Pozdrawiam