Podziel się wrażeniami!
Kino domowe SONY DAV-DZ230 nagle przestało czytać płyty, zarówno audio jak i dvd. Po włożeniu wysuwa tackę. Zestaw na 12 lat ale do tej pory spisywał się znakomicie. Tylko serwis ? Nie znam sie na elektronice więc jestem bezradny.
Dzień dobry, @tedboj
Dziękujemy za kontakt, zgłosiłam Twój problem, jeśli jednak chciałbyś skontaktować się bezpośrednio z naszym Supportem, podaję namiary:
tel. +48 223060694
https://services.sony.pl/supportmvc/pl/Contact/Email
Pozdrawiam, Agnieszka_J
Po włożeniu płyty napęd odrazu ją wypluwa? Jeżeli problem byłby z samym odczytem, to mogłaby być kwestia lasera, który jest zabrudzony. Można go przeczyścić za pomocą płyty ze szczoteczką i płynu. Natomiast jeśli napęd zwraca płytę problem może tkwić w czymś innym, i tu już raczej trzeba szukać ekspertyzy w serwisie.
Warto jeszcze spróbować zresetować odtwarzacz do ustawień fabrycznych by wykluczyć błąd oprogramowania i spróbować ponownie.
czasami wysuwa od razu, czasami wyświetli komunikat NO DISK, przywrócenie ustawień fabrycznych już zrobiłem wcześniej, bez efektu
płytę czyszczącą odczyty kina też próbowałem i też wysuwa tackę
Witam,
Sprzęt jest zapewne po gwarancji. Masz dwie możliwości:
1. Na własną rękę możesz rozkręcić obudowę i zobaczyć czy laser się nie zabrudził. Laser możesz psiknąć z dalszej odległości sprężonym powietrzem lub ewentualnie przetrzeć delikatnie szmatką z mikrofibry na sucho. Jak nie pomoże patrz punkt 2.
2. Laser mógł się skończyć lub padło coś z elektroniki pozostaje wówczas serwis.
Pozdrawiam