Podziel się wrażeniami!
To moje pierwsze zdjęcia w galerii i jedne z pierwszych mojej historii z sony .
Przed sony był zanit 20 lat temu . Proszę o wyrozumiałość i uwagi.
Ja uzywam FastStone Image Viewer fajny programik po zmniejszeniu zawsze troszke wyostrzam. ps nie więcej jak 800 pikseli po dłuzszym boku
Picasa, Fast Sone Viewer/Resizer, Gimp... sa ich dziesiątkidanielek napisał(a):
powiedźcie proszę jakiś program do zmniejszania zdjęć bez utraty exifu.
Niedzielny spacer
10 - trochę za mało widać, wiem że miało to być akuku, ale jakoś tak więcej byłoby chyba lepiej
13 - wydaje mi się że kfak przeostrzony
13a - ot pstryk
11, 14 - rafineria w Gdańsku?
11 i 14 Włocławskie azoty
dzięki za opinię
Najbardziej podoba mi się 11, same jasne punkciki, nic tylko połączyć
Tak, 11 najbardziej chwyta za oczy
Cała wrzutka ok, cieszę się, że jest ostrość
Witaj
Moja opinia:
10 - fajne, naturalne, najlepsze z całej wrzutki
13 - gdyby trochę inaczej wykadrować... ale niewiele Na początek, może warto robić nieco szersze kadry i później, w programie graficznym, starać się o znalezienie najlepszej kompozycji. Ale, jak wspomniałem - na początek - po zdobyciu doświadczenia, należy starać się od razu kadrować tak, jak powinien wyglądać finalny obraz.
13a - popieram zdanie trebora
12 - mimo, że to 70-200G, nie należy tego typu zdjęć robić przy maksymalnej przysłonie - lekkie przymkniecie wyszłoby na dobre (powiedzmy do f/8). Oczywiście ISO 1600 też jest niewskazana - wystarczyłoby ISO 200.
Chyba brak CI statywu - a do takich zdjęć się przydaje - choćby po to, żeby spokojnie ręcznie wyostrzyć w A33 jest to bajecznie łatwe. Jak nie ma trzeba kombinować: najpierw ustawić ostrość (raz a dobrze, na powiększeniu i przy wył. AF), potem ustawić czas migawki do utrzymania z ręki - przydaję jakakolwiek podpórka - min. 1/320, z podpórką może 1/250, ISO 200 lub max 400 i do tego przysłona - doświadczalnie - pomiar światłomierza aparatu raczej się nie sprawdza - czyli trym "M". Pamiętać trzeba, że powierzchnia księżyca oświetlona słońcem, ma jasność nadmorskiej plaży w południe.
ufff...
11 i 14 - ciekawy pomysł, żeby pokazać tylko światełka, bez nawet konturów urządzeń
Chyba jednak solidny statyw będzie następnym zakupem?
(Tylko, żeby CI nie przyszło do głowy zaoszczędzić - jak postawisz na statywie za 70 zeta, aparat z Gienkiem, to ryzykujesz, że z Gienka będzie złom.)
Pozdrawiam
PS. z ostatnich dwóch bardziej podoba mi się "strzała", czyli 14 (nie tylko punkty, ale układ, który tworza )
Dzięki za opinię .Statyw mam ,ale w tamtym terenie bardziej służył do samoobrony ciemno wszędzie głucho wszędzie i wilki .
14 zrobione kit 18-55 którego wielu wymienia bo to podobno lipa , a mi służy .
poniżej ujęcie widziane ludzkim (zwykłym okiem)
15 - już taka bardziej "zwyczajna". I np. latarnie bardziej przeszkadzają niż pomagają.
Dobrze byłoby znaleźć jakieś wzgórze nieopodal i stamtąd pokazać te azoty. (może nie być takiego miejsca...)
(i pamiętaj aby wyłączać stabilizację na statywie - może "namieszać")