Podziel się wrażeniami!
Mam ogromny problem ze swoją kamerą HDR-AS15. Kamery używam na motocyklu. Przymocowana do kierownicy za pomocą dedykowanego uchwytu. Problem polega na tym, że po włączeniu i rozpoczęciu jazdy niemal natychmiast nagrywanie samoczynnie się wyłącza. Po ponownym włączeniu mam napis "RCOVER". Żaden film nie daje się odtworzyć - błąd renderowania. Robiłem format, reset, wyciągałem i wkładałem baterię - nic nie pomaga. Przez pierwszych kilka dni było OK. Jakieś sugestie? "Na sucho" kamera działa OK, nie udało mi się wywołać wspomnianego wyłączenia. Może to kwestia wibracji. Pytanie czy uznają mi gwarancję, skoro w warunkach pokojowych kamera działa.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
No ja swoją wysyłałem 2 razy ale na szczęście serwis ("SONTRONIC" Pozna) pierwsza klasa, sprzęt zrobiony błyskawicznie i faktycznie chyba musieli podgiąć wewnętrzne styki bo kamerka już się nie rozłącza.
Witaj,
jakiej karty pamięci używasz, jakiej firmy? ActionCam używałem na rowerze (równe nawierzchnie), kajakach, w samochodzie i w czasie "strzelanek" itp. Działało ok, poza paroma moimi błędami na początku przygody. Czyli mając ją na głowie czasami myliłem moment wyłączania z włączaniem... Zauważyłem dopiero pod koniec trasy.. Spróbuj sformatować kartę i zobacz czy sytuacja będzie się powtarzała.
To jest problem konstrukcyjny tej kamery ale zapewne nie każdego egzemplarza. Chodzi o akumulator w tzw. "sankach" on potrafi się rozłączyć w czasie użytkowania. Mam ten sam problem i jedyne co pomaga to włożenie kawałka papieru lub małego plastiku pomiędzy akumulator a "sanki" od strony drzwiczek. Niestety w moim przypadku to kamera całkowicie padła ale nie wiem czy z powodu rozłączania. Też używam kamery na motocyklu z dedykowanym uchwytem. Pozdrawiam
A co na to serwis? Wysłaliście je do serwisu?
Kupiłem tą kamerkę aby robić filmy z wypraw motocyklowych. Przez cały sezon nie udało mi się zarejestrować więcej niż 30 minut przejazdu. Zależnie od temp. otoczenia a niezależnie od wildotności powietrza, wodoszczelna obudowa pokrywa się rosą wewnątrz dokładnie na przeciwko obiektywu. Serwis reklamacyjny smaruje uszczelke jakimś g.... a kamera dalej zaparowana. Dziwne, bo zamykana w domu, w suchym powietrzu a i tak rosa pojawia się, w chłodniejsze dni nawet po 15 minutach tylko na wypukłości obudowy przed obiektywem. Zmarnowany sezon, obraz robi się nieczytelny. A takie ciekawe miejsca odwiedzałem. Czy ktoś spotkał się z takim problemem i co można ew. zrobić. Mam dokumentacje foto i wideo zjawiska.
Sam sobie odpowiedziałeś. "Zamykana w domu w suchym powietrzu". Weź ją na zewnątrz i poczekaj parę minut aż wyrówna się temperatura powietrza i kamery, potem zamknij.
Kolego, nie wiem na ile masz dalej ten problem z parowaniem, ale ja też. Nie używam na razie wkładek antifog, ale rzeczywiście na motocyklu paruje oko kamery, a dokładnie obudowa od środka. Dzieje się tak kilka minut od rozpoczęcia trasy jak tylko kamerka w środku się rozgrzeje, a chłodne powietrze schłodzi ją na zewnątrz. Praktycznie nie ma pewności, że filmik się uda.
Kamera ma wiele mankamentów sprawdziłem juz wszystkie chyba dokładnie.
6.Nagrywanie. Kamera z niewiadomych przyczyn nagrywa 5 sekund ładnie po czym 10-15 sek szarpie i znów nagrywa 10 sek płynnie i tak cały czas (jazda na rowerze w terenie lub bieg) nie jest to wina kart ponieważ kupiłem najmocniejsza Kingston 32gb micro SD HC 10 class I3 SDCAC/32GB. Przy staniu w miejscu nagrywa normalnie. Ustawienia 1080 60p jak i 1080 30p. Na początku nagrywa ładnie kolory i jakość jest dobra lecz po 10-15min zoom zaczyna wariować lub procesor i rozmazuje asfalt, liście i twarze sa nieczytelne.
Chyba to wszystko co wiem o tej kamerze mam ja od 3 lat ale juz na początku były z nią problemy z szarpaniem obrazu i rozmazującym sie tłem dookoła. Być może to wada akurat tego modelu lun mojej sztuki, ale może to tez być spowodowane przegrzewaniem sie matrycy od ciepła baterii. Moim zdaniem brak izolacji miedzy bateria a matryca kamery.