Podziel się wrażeniami!
Witam,
chcę kupić Sony AS200v i stworzyć coś na kształt google streetview.
Rozmawiałem z dwoma pracownikami Sony w Lublinie, jeden powiedział mi że program rysuje dane GPS w posaci linii bez żadnego podkładu mapowego (typu google mapa np). Drugi zaś powiedział że z danych GPS wynika jedynie gdzie rozpoczęto i skończono nagrywanie oraz jest info o kilku punktach po drodze.
Przeczytałem wiele informacji technicznych Sony i natrafiłem na takie informacje:
1. Program Play Memories Home ma funkcję widok mapy. Zrobiłem test na zdjęciach (z aparatów nie Sony), które w danych Exif mają zapisane współrzędne. Efekt jest super, program na mapie pokazał punkty w dobrych miejscach.
2. W specyfikacji jest mowa o "danych z dziennika gps", jednak nie mogę znaleźć przykładowego pliku. Jeżeli jest tam zapisane czas i współrzędne to można łatwo zrobić mapę w innym programie.
Z informacji 1 i 2 wynika że ślad z gps powinien być widoczny na mapie googla.
Teraz pytania:
1. Jaki efekt zobaczę z danych GPS a AS200v?
2. Gdzie można zobaczyć przykładowy plik "danych z dziennika gps",
3. czy może ktoś umieścić na jakimś serwerze (mogę dać dane do ftp) surowy film z kamery wraz danymi dziennika gps (idealne będzie nagranie z samochodu)
4. może mi ktoś pokazać widok mapy z Play Memories Home po wczytaniu do niego filmu?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc
Wielkie dzięki za pomoc. Kupiłem kamerę
Po tygodniu nawet dostałem odpowiedź z pomocy technicznej... musiałem to przeoczyć czytając instrukcje http://helpguide.sony.net/mig/Z002868K11/PL/contents/TP0000651655.html?search=gps
W takim razie życzę zadowolenia z kamery