Podziel się wrażeniami!
W strefie twórczej mamy do wyboru 7 opcji. Jeśli w każdej z nich kontrast, nasycenie i ostrość są ustawione na zero, to czy ma znaczenie na której opcji robimy zdjęcia?
Czy żeby one działały trzeba dla każdej indywidualnie ustawić te trzy parametry, czy też może na zerach zdjęcia z każdej opcji będą wyglądały inaczej, a kontrast, nasycenie i ostrość możemy jeszcze dodatkowo podkręcić?
Może ktoś z Was wie? Ja jeszcze nie sprawdzałem, a z instrukcji to nie wynika.
I czy ta strefa twórcza coś w ogóle daje, czy taki bajer, który można sobie darować?
Czy ta opcja ma wpływ na pliki ARW?
wartości każdej strefy twórczej są ustawiane osobno...
czyli np. jak w standard ustawiasz kontrast na +1 a ostrość na -2, to w "vivid" będzie wszędzie 0
wywołując RAWy w IDC możesz manipulować strefami twórczymi (a kontrast i ostrość i tak może w każdej innej wywoływarce rawów samemu ustawiać)
Ale jeśli na przykład zrobię zdjęcie w "Vovid" przy kontraście, nasyceniu i ostrości na zero, następnie zrobię to samo zdjęcie w "Port" przy kontraście, nasyceniu i ostrości też na zero to czy te dwa zdjęcia będą się różniły?
Właściwie sam mógłbym sprawdzić, ale może ktoś wie?
nie wiem po co pytać tutaj o takie coś-skoro masz aparat pod ręką....
ale dla Twojej informacji - każda strefa twórcza coś "daje".
Np. "vivid" nasyca barwy. Albo BW - kolory czarno-białe
dokładnie kazda z tych opcji cos daje void lepsze nasycenie portret stonowane barwy ciala
krajobraz jaskrawosc
nocny widok bilans bieli kolory standardowe
zachod słonca intensywny czerwony
Adobe RGB regulacja temperatury kolorów
Adobe RGB regulacja temperatury kolorów
Nie wiem jak inne programy do wywoływania ARW (RAW) - LR w każdym razie odczytuje zmiany jakie wprowadzasz w strefie twórczej i ustawia je jako "początkowe". Importując zdjęcie do programu, które np w strefie twórczej było ustawione na wyostrzenie +3, LR weźmie to pod uwagę i tak właśnie ustawi zdjęcie. Oczywiście można wtedy odpowiednimi suwakami wywołać zdjęcie wg gustu.
swoja droga to dłubiecie coś w tej sferze czy strzelacie zdjęcia na czysto?
ja przez długi okres w a100/a200 robiłem na Vividzie - bo uwielbiam żywe kolorki. Nie mniej jednak, nie należy przeginać - i tak na przykład ludzi fotografowałem w Standardzie, bo Vivid zaczerwienia twarze
Chyba z przyzwyczajenia do analogowego lustra strzelam po np. 3 kadry przy różnych ustawieniach (strefa twórcza, balans bieli itp) mimo tego, że to cyfrówka i wystarczy mi jeden kadr - jakoś nie mogę się przestawić. Później mogę sobie wybrać lepszy kadr i go wywołać.
Zawsze jednak robię zdjęcia w kolorze, by je później konwertować do B&W.