anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

pomoc w wyborze obiektywu do a 6400.

ROZWIĄZANE
profile.country.PL.title
hajduk1
Użytkownik

pomoc w wyborze obiektywu do a 6400.

Czy warto 18-105 ok 2400 czy lepiej sigma 16/1,4? Nie patrzymy na ogniskowe bo mam jeszcze kitowy i 1,8/50 więc jakoś coś zrobię.Moge kupic tylko jeden wiec albo sigma albo sony.Jeśli ktoś ma doświadczenie to poproszę o sugestie.Sigma nie ma stabilizacji i ma podobno bardzo szybki af. i chyba ostrzejszy obraz.Co do sony to krażą rózne wieści wiec sam nie wiem.No i sigma 1760 i trzy lata gwarancji.I czy da się filmować obiektywem bez stabilizacji?1,8/50 wychodzi dobrze ale af tez nie jest demonem szybkości.

4 ZAAKCEPTOWANYCH ROZWIĄZAŃ ()

Zaakceptowane rozwiązania
profile.country.PL.title
Klepacz82
Poszukiwacz

Sigma 16mm ma świetny obrazek ale wybrał bym zooma jeśli chodzi o konie. Przy "16stce" będziesz musiał podchodzić blisko konia, żeby zrobić jakieś bliskie ujęcia.

Co do filmowania to bez stabilizacji (gimbalu ) z a6400 ciężka sprawa. No chyba, że aparat będzie na statywie bo z ręki będzie trochę trzęsło przy sigmie - ale zoom 18-105 jest OSS i ma stabilizacje także jak masz wprawne ruchy to w postprodukcji będzie płynnie.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

profile.country.PL.title
hajduk1
Użytkownik

Mam go i już nawet zarejestrowałem i oczywiscie nigdzie nie ma informacji o gwarancji poza karteczka w pudełku + 1 rok rozszerzenia gwarancji w mysony.Pewnie to nie dotyczy Polski bo ja na zaden z zarejestrowanych produktów nie mam żadnej informacji o gwarancji jakiejkolwiek.

profile.country.PL.title
hajduk1
Użytkownik

Nie wiem co się stało?Jakiś cud.Pierwszy raz po rejestracji dostałem maila o przesłaniu kodu do gwarancji.Pierwszy raz w życiu. Aparat 6400 z kitowym nie dostał a kupiony w sony centre. Obiektyw 1,8/51 oss tez nie a kupiony w mediamarkt.Widać, ze do trzech razy sztuka

profile.country.PL.title
hajduk1
Użytkownik

18-105 jest dobrym obiektywem i daje radę z a6400.Dobry zakup.

14 ODPOW. 14
profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

Przy filmowaniu się gimball lepiej sprawdza.

Co do wyboru obiektywu, to napisz co fotografujesz jakich ogniskowych używasz najczęściej, wybór między 16 mm, a zoom 18-105 to delikatnie mówiąc spory rozstrzał.

profile.country.PL.title
hajduk1
Użytkownik

Między 16 a 18 nie taki duży bo mam inne obiektywy. Filmuje konie zwykle  i radę o dolna granicę. Czyli tandem 6400 + Sigma 16/1,4 czy  6400 + 18-105 f4?Gimbal nie dla mnie i statyw lub z ręki

Głownie czy przy sigmie da się filmować z ręki?

Na dwa obiektywy nie mam na razie pieniędzy.

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

brak stabilizacji na pewno utrudni filmowanie.

profile.country.PL.title
Klepacz82
Poszukiwacz

Sigma 16mm ma świetny obrazek ale wybrał bym zooma jeśli chodzi o konie. Przy "16stce" będziesz musiał podchodzić blisko konia, żeby zrobić jakieś bliskie ujęcia.

Co do filmowania to bez stabilizacji (gimbalu ) z a6400 ciężka sprawa. No chyba, że aparat będzie na statywie bo z ręki będzie trochę trzęsło przy sigmie - ale zoom 18-105 jest OSS i ma stabilizacje także jak masz wprawne ruchy to w postprodukcji będzie płynnie.

profile.country.PL.title
hajduk1
Użytkownik

I roztrzał cenowy coraz wiekszy sigma 1600 sony 2400 prawie.

profile.country.PL.title
Klepacz82
Poszukiwacz

Ceny sprzętów cały czas rosną - inflacja + pandemiapsychoza powodują wzrost kosztów produkcji. Tutaj nie będzie już normalnie 😕

profile.country.PL.title
hajduk1
Użytkownik

Sigma tanieje

profile.country.PL.title
Klepacz82
Poszukiwacz

No ja za swoja sigme 16 płaciłem niecały rok temu w cyfrowe.pl 1549 zł a teraz patrzę, że jest "promocja" za 1739 zł.

profile.country.PL.title
hajduk1
Użytkownik

W cyfrowe może i tak ale wiekszość podobnie jak z sony dodaje na stronie przycisk, po którym cena zpada o 100 zł w sigmie a o 120 w sony