anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Helios 44M-4 przy Sony A300 nie ostrzy na nieskończoność

ROZWIĄZANE
profile.country.PL.title
ilelon
Poszukiwacz

Helios 44M-4 przy Sony A300 nie ostrzy na nieskończoność

Dzień dobry, 

Ostatnio kupiłem Heliosa 44M-4 i za pomocą adaptera z dandelionem podpiąłem go do swojego Sony A300. Potwierdzenie ostrości działa, bolec przysłony zablokowałem. Jedyny problem jaki mam z tym połączeniem to, to że obiektyw ostrzy do max. 7 metrów - nie ostrzy na nieskończoność. Słyszałem, że w przypadku Nikonów potrzebna jest dodatkowa soczewka, ale jeśli chodzi o Sony nie słyszałem o takim problemie.

Może miał ktoś podobny problem, albo pomysł co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?

Z góry dziękuję za pomoc.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

są dwie opcje, albo obiektyw był rozbierany i któraś z soczewek nie jest zamontowana tak jak trzeba, albo adapter ma złą grubość i odległość tylnej soczewki obiektywu od matrycy jest nieprawidłowa. Polecam sprawdzić obiektyw z innym adapterem, ewentualnie kupić drugi adapter z innego źródła.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

1 ODPOWIEDŹ 1
profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

są dwie opcje, albo obiektyw był rozbierany i któraś z soczewek nie jest zamontowana tak jak trzeba, albo adapter ma złą grubość i odległość tylnej soczewki obiektywu od matrycy jest nieprawidłowa. Polecam sprawdzić obiektyw z innym adapterem, ewentualnie kupić drugi adapter z innego źródła.