Podziel się wrażeniami!
Mam problem z zapisem zdjeć z formatem raw, który trwa ok 5 sekund.Ta sama karta w olympusie 10 lat starszym om-d em-5 zapisuje raw powiedzmy w sekundę.Prosze mi wyjaśnic co xle robię, że a 6400 w zasadzie nie nadaje sie do tego typu fotografii a olympus daje spokojnie radę.Czy coś źle ustawiam?, zła karta, Czy cisnienie atmosferyczne?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Tak jak Paweł napisał, najprawdopodobniej jest tu winna karta. Zwróć uwagę choćby na samą rozdzielczość matrycy, w Olympusie miałeś 16 MP, a Sony masz 24 MP. Ponadto dochodzi kwestia jakości samego pliku RAW, np. czy i w jaki sposób jest kompresowany, czy oprócz pliku RAW zapisujesz też JPG, itd.?
Napisz jaką kartę pamięci posiadasz.
Kupiłem drugą kartę extreme pro 170/90 i po problemie.Poprzednia karta moze była uszkodzona więc ją wyrzuciłem.
Stawiam na kartę, pliki z olympusa były mniejsze więc nie wymagały szybkiej karty
Tak jak Paweł napisał, najprawdopodobniej jest tu winna karta. Zwróć uwagę choćby na samą rozdzielczość matrycy, w Olympusie miałeś 16 MP, a Sony masz 24 MP. Ponadto dochodzi kwestia jakości samego pliku RAW, np. czy i w jaki sposób jest kompresowany, czy oprócz pliku RAW zapisujesz też JPG, itd.?
Napisz jaką kartę pamięci posiadasz.
Sony 90Mb/sec sdhc i San disc extreme pro 170/90 mb/sek
W sklepie Sony centre proponowano mi SR-G1ux2 interfejs UHS1 albo SFE 128V60 UHS-II ale aparat tego pewnie nie obsługuje.Te karty, które mam to sony tylko to co podałem i nic wiecej no i Sandisk 170.Może ktoś używa konkretnego modelu do szybkiego fotografowania i byłbym wdzięczny za podanie typu.W instrukcji aparatu jest wiele kart a nigdzie nie sa podane szybkosci zapisu konieczne do raw i 4k.Obecnie robię zdjęcia koni i jak zrobię jedno i aparat zapisze to juz konia nie ma w zasiegu.Nie wiem ale w samochgodzie podaja jaki ma być np.olej i jakiej firmy a w instrukcji aparatu nie ma konkretnego typu karty z podanymi i obsługiwanymi parametrami do własnie raw i 4k.Karty jakie by nie były są dość drogie i nie ma miejsca na eksperymenty.
ja mam sandisk extreme 80 mb/s
te karty, które zaproponowano w sklepie są bardzo dobre szczególnie ta druga, bo nie wymaga używania adaptera) i na pewno będą współpracowały z aparatem.
Ta druga jest UHS II i tego interfejsu nie obsługuje a6400
Oczywiście ta karta będzie działać w a6400, ale aparat nie będzie w stanie wykorzystać jej możliwości zapisu. Osobiście polecam rozejrzeć się za kartami typu SDHC lub SDXC z prędkościami zapisu około 90 MB/s.