Podziel się wrażeniami!
W dniu dzisiejszym zauważyłem czarne plamy na matrycy. plamy występują z prawej, lewej i górnej części ekranu. TV nie ma nawet 2 lat i jest uruchamiany bardzo rzadko. Obstawiam uszkodzona matrycę. Jak sądzicie?
PS. Oprócz plam na ekranie doszedł problem z HDMI 2.1. Niby jest ale konsola ostrzega przed opóźnieniami sygnału, które zresztą faktycznie występują. Nie da się grać na ustawieniach Dolby Vision. To tak na marginesie.
Mam ten sam problem z nowszym modelem. Dnia kupiłem 25.09.2022 kupiłem telewizor SONY XR-65X90J w Sony Centre i po 3 miesiącach użytkowania pojawiły się szare plamy tak jak na innych modelach które widać w tym wątku. Widać, że to kurz wewnątrz, telewizor ma raptem 4 miesiące, tego jest coraz więcej. Jest sens zgłaszania reklamacji jeśli reklamacja nie działa co widać po wcześniejszych wpisach? Miałem inne telewizory LCD wcześniej w tym samym pokoju i nigdy nie miałem czegoś takiego.
Rozmawiałem z prawnikiem i z rzeczoznawcą/biegłym sądowym - to jest wada fabryczna. SONY Polska dobrze o tym wie ale ma to w 4 literach bo dla SONY Polak to nie klient. Moja sprawa została przekazana do kancelarii prawnej i zapewne znajdzie swój finał w sądzie.
@buldomaniak Ja na Twoim miejscu nie ruszałbym gwarancji i szedł w rękojmię (prostrza droga i łatwiejsza). Jak będziesz potrzebował pomocy rzeczoznawcy czy prawnika to dam Ci namiary.
*prostsza (przepraszam za błąd)
dzięki
Mój telewizor 85 kd-xh9096 tydzień temu też zauważyłem ciemne plamy podczas reklamy, jak włączyłem tablice testowe to jest ich więcej. Kupiłem 23.03.2022 r w Euro rtv nie ma jeszcze roku. Zgłosiłem reklamację w ramach rękojmi a oni zgłosili do serwisu. W przyszłym tygodniu mają zabrać do serwisu. Ciekawe co postanowią i czy ewentualna naprawa coś pomoże. Jeżeli powiedzą, że przez kurz to chyba by musiał stać w laboratorium z oczyszczaczem powietrza żeby to się nie działo. Telewizor wisi w salonie w domu pod miastem więc się kurzy minimalnie a może nawet mniej jak w każdym domu. A jak skończyły się wasze reklamacje bo wygląda to na wadę fabryczną tego modelu. Poza tym telewizor ma bardzo ładny obraz.
@Mareks Źle zrobiłeś. Żadnego serwisu. W ramach rękojmi odstępujesz od umowy. A tak teraz Twój TV trafi do serwisu, tam go rozkręcą (choć nie powinni) i „wyczyszczą” a za kilka tygodni/miesięcy problem wróci. Te plamy to WADA FABRYCZNA. Tego się NIE NAPRAWIA.
@Mareks …a ten tekst o kurzu to zwykła bezczelność a wręcz chamstwo sugerujące, że klient w chlewie mieszka. W moim przypadku TV również wisi na ścianie. Tam gdzie przez lat kilkanaście wisiały też inne telewizory, które miałem wcześniej.
Powtarzam: SONY ma polskiego klienta tam gdzie słońce nie dochodzi i uważa go za idiotę. Stąd te „złote myśli” ich serwisu.
Zażądałem zwrotu pieniędzy. Niestety mogą wysłać do serwisu i usunąć wadę. Ale przy powtórzeniu się problemu muszą zwrócić pieniądze. Wydawało mnie się że to najlepsza obca. Oczywiście mogą stwierdzić, że brud i kurz wielki w pomieszczeniu i odrzucić, tylko że wisi w salonie w domu pod miastem gdzie kurz jest niewielki i systematycznie sprzątany. Jeżeli tak to powinni sprzedawać ten model w komplecie z oczyszczaczem powietrza. Chyba, że są inne pomysły.
@Mareks Przeczytaj uważnie cały wątek jeszcze raz. Niczego Ci nie naprawią. Nie łudź się. Sprzęt posiada wadę fabryczną której usunąć się nie da.
„Konsument, który chce skorzystać z rękojmi, może domagać się wymiany produktu na nowy, naprawy produktu albo obniżenia ceny (ze wskazaniem kwoty obniżki). Konsument może również złożyć oświadczenie o odstąpieniu od umowy, pod warunkiem że wada ma charakter istotny.”