anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Soundbar ht-s350 cicho gra

profile.country.PL.title
chomik-22
Nowicjusz

Soundbar ht-s350 cicho gra

Witam,

Kupiłem soundbar Sony HT-S350 i podłączyłem go do TV Sony Bravia KDL-42W655A. Podłączenie tylko przez HDMI (ARC). Niestety głośnik gra dosyć cicho - dekoder TV kablowej max. głośność zestawu 50%, aby było normalnie słychać - przy tym samym poziomie głośności głośniki z TV grają głośniej. Przy sparowaniu tel. przez BT problemu nie ma, dźwięki są dużo głośniejsze.

Z ustawień w TV widzę tylko np. cyfrowe wyjście audio - ustawione na automat. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.

3 ODPOW. 3
profile.country.PL.title
Ekspert_Sony
Community Team

Witam,

niestety ciężko cokolwiek doradzić na odległość. Sugeruję kontakt z autoryzowanym serwisem Sony. Najbliższy serwis możesz znaleźć tu: https://locator.sony/pl_PL/servicecenters/?zoom=5&latitude=52.16045&longitude=19.33594

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

@chomik-22 skierowałem Twój problem do supportu - oto odpowiedź:

Proszę zmienić ustawienia cyfrowego wyjścia audio na PCM: https://bit.ly/3eh1CBn

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
BlackEdgeHDD
Poszukiwacz

Witam,

Podsyłam swoje rozwiązanie z mojego posta:

Witam ponownie,

Mam dla was rozwiązanie, można przypiąc ten post w razie gdyby ktoś jeszcze szukał co zrobić w takim przypadku.

Otóż: dzwięk czy też muzyka odpalana przez Bluetooth jest w niskiej jakości "przesyłowej" i nie zawiera w sobie żadnych "ulepszaczy" jest więc zatem przesyłany że tak powiem 1:1. To oznacza, że nie uświadczymy żadnych dolby atmosów, DTS itd. Dzwięk jest zatem nieprzetworzony ani nie przekonwertowany.

Łącząc Sounbara z telwizorem, kablem optycznym lub HDMI ARC, soundbar automatycznie odbiera kodeki dzwieku (dolby, DTS, Atmos) i próbując przetworzyć ten dzwięk, może mieć problemy przez co wyrównuje poziom głośnosci do pewnego poziomu, ponieważ próbuje zaimplementować wszystkie ulepszacze.

Rozwiązanie jest następujące. na Soundbarze (myślę że zadziała to na wiekszości) naciskamy kombinację przycisków "Source" + "Volume -" przez około 5 sekund. Na wyświetlaczu powinien pojawić się komunikat w zależnosci od soundbara "Demo", "Bypass", "Preset".

Powoduje to wyłączenie automatycznej próby "ulepszania" dziwięku przez co soundbar będzie grał równie głoścno jak przez bluetooth czyli tak jak byśmy sobie tego życzyli, w dużo lepszej jakości niż przez bluetooth (brak utraty jakości dziwięku - sprawdzałem)

jedyny mankament to brak możliwości grzebania w zaawansowanych opcjach soundbara aby ustawiać "ulepszacze" DTS Virtual X oraz Dolby Virtualizer. Jednak uważam że jeśli nie oglądamy filmów na potęge i nie mamy odpowiedniego pomieszcznia to te ulepszacze i tak są nic nie warte zwlaszcza przy listwach 2.1 albo 3.1.

Jeśli komuś nie odpowiadałoby takie ustawienie należy zresetować soundbar a ponieważ nie ma opcji do ustawien za pomocą pilota (są one wyłączone jak wspomniałem wcześniej) używamy kombinacji przycisków na soundbarze "Zasilanie" + "Volume -" i gotowe. Wszystkie ustawienia nam wracają.

Powodzenia wszystkim