Podziel się wrażeniami!
Porządki
Szum dodałem celowo. Może się to nie podobać, ale już do bólu zaczęły mnie nudzić te wszystkie "sterylne" zdjęcia...
Wrzucam jeszcze oryginał - może się spodoba...
oryginał jest super. o wiele lepiej to zdjęcie wygląda
jeśli chodzi o dodanie do fotki "czegoś na kształt ziarna" to najlepiej użyć pluginu symulującego konkretny typ filmu np nik silver efex całkiem fajnie symuluje ziarno wysokoczułych materiałów.
Szum w niektórych przypadkach jest bardzo pożądany moim zdaniem, w tym zdjęciu to też nie głupi pomysł, ale ten twój jest nie bardzo. Moim zdaniem bardziej coś takiego:
Mphisto - wyszło to ciekawie, ale nadal ma charakter placków...
Niestety zawsze choćby nie wiem jak dobry był program - dopiero wtedy, gdy wydrukujemy zdjęcie na papier (matowy), dopiero wtedy będziemy mogli się cieszyć wspaniałością ziarna...
byś może kiedyś cyfrowy szum osiągnie piękno "analogowego" ziarna. póki co jest daleko w tyle chemia to jednak coś zupełnie innego niż zera i jedynki ...
symulacja klasycznego kodaka tri-x 400 + mieszanie warstw w PS
To co najbardziej przeszkadza (w wersji bez szumu), jest GO na lewym oku, które jest dalej. Znacznie przyjemniej się patrzy na portret kiedy ostrość jest na pierwsze oko.
kris napisał(a):
To co najbardziej przeszkadza (w wersji bez szumu), jest GO na lewym oku, które jest dalej. Znacznie przyjemniej się patrzy na portret kiedy ostrość jest na pierwsze oko.
Mnie osobiście sterylna fotka podoba się. Szumy za młodu mnie zawsze wkurzały no ale bawiłem się tym na co mnie było stać czyli Fotopan 400. Raz kupiłem T-Maxa od Kodaka ale wtedy musiałem go zanieść do laborki, bo to było pod C-41 a takiego fajnego sprzętu w domu nie miałem
Myślę, że za jakiś czas sterylne fotki po prostu będą normalką chyba, że ktoś zatęskni za foto z ery dinozaurów
Tomek69N napisał(a):
Myślę, że za jakiś czas sterylne fotki po prostu będą normalką chyba, że ktoś zatęskni za foto z ery dinozaurów
ja tam za dziurkami nie tęsknię a pinhole montuję ludziom u furtek to chyba off top