Podziel się wrażeniami!
Witam,
Przymierzam się do kupna kamery FDR-AX33 i mam pewne pytanie.
W specyfikacjach kamery można przeczytać:
FORMAT ZAPISU (FILM)Format XAVC S: MPEG4-AVC/H.264, MP4: MPEG-4 AVC / H.264, Zgodność z formatem AVCHD 2.0: MPEG4-AVC/H.264
ROZDZIELCZOŚĆ OBRAZU FILMOWEGOAVCHD: 1920 x 1080 / 50p (PS), 25p (FX, FH), 24p (FX, FH), 50i (FX, FH), 1440 x 1080 / 50i (HQ, LP), MP4: 1280 x 720/25p, XAVC S 4K: 3840 x 2160 / 25p, 24p, XAVC S HD: 1920 x 1080 / 50p, 25p, 24p
Dotychczasz wszystko nagrywałem w formacie 1440 x 1080 / 50i a do montażu kożystam z Adobe Premiere Pro CS6
Czytałem że Adobe CS6 sobie nie radzi z 4k
Nadal chcę nagrywać w formacie 1440 x 1080 / 50i a następnie exportować nagrania do H.264 MPEG4 1920 x 1080 / 50p
Czy kamera FDR-AX33 umożliwia od razu nagrywanie w 1440 x 1080 / 50i?
Czy adobe premiere cs6 mi zaimportuje od razu obraz z kamery, bez konieczności robienia jakiegokolwiek konwertowania plików?
I jeszcze prośba do posiadaczy FDR-AX33, czy moglibyście kilka sekund nagrania w powyższym formacie wrzucić gdzieś na serwer, bym mógł sobie sprawdzić, czy mój adobe to rzeczywiście łyknie?
Niestety, nie mam tej kamery, a w instrukcji nie znalazłem informacji o interesującej cię rozdzielczośći.
Wyjaśnij mi, dlaczego chcesz nagrywać w 1440x1080 żeby później eksportować materiał do 1920x1080? W ten sposób pogorszy się jakość obrazu.
A co do Adobe Premiere, jeśli obsługuje wymienione formaty zapisu, to nie powinien mieć problemów z odczytaniem tych plików. Jeśli masz możliwość pójść do jakiegoś centrum handlowego lub sklepu rtv, gdzie znajduje się taka kamera, możesz nagrać krótkie filmy, w różnych formatach, na swojej karcie pamięci, a w domu sprawdzić czy Adobe Premiere je obsłuży. Przy okazji sprawdzisz wszsystkie możliwe rozdzielczości nagrywania.
"Wyjaśnij mi, dlaczego chcesz nagrywać w 1440x1080 żeby później eksportować materiał do 1920x1080? W ten sposób pogorszy się jakość obrazu."
Aktualnie korzystam z HVR-Z1 i ona po prostu nagrywa w HDV 1440x1080 a potem to muszę eksportować do 1920x1080. Stąd tak napisałem.
Jeśli od razu w 1920x1080 FDR-AX33 by nagrywała i Adobe by to łykał to super.
Czytałem w internecie że 4K Adobe w ogóle nie łapie. Nie wiem czy złapie inny format z FDR-AX33 bez przepuszczania tego przez conwertery a na tym mi zależy i od tego zależy czy wybiorę właśnie FDR-AX33
" Jeśli masz możliwość pójść do jakiegoś centrum handlowego lub sklepu rtv, gdzie znajduje się taka kamera, możesz nagrać krótkie filmy, w różnych formatach, na swojej karcie pamięci, a w domu sprawdzić czy Adobe Premiere je obsłuży. Przy okazji sprawdzisz wszsystkie możliwe rozdzielczości nagrywania."
No właśnie w lokalnym sklepie SONY nie mogą mi nagrać kawałka filmu i wysłać, bo niby nie mają swoich kart pamięci. Ja znów swojej karty pamięci też nie mam i nawet nie miałbym z czego ją w domu zgrać a wydawanie 600zł na to, by sprawdzić tylko czy będzie działało to troszkę za dużo.
Stąd też moja druga prośba do właścicieli FDR-AX33, by wrzucili mi parę sekund do netu.
Według mojej wiedzy bez konwertera się nie obejdzie.
Tu masz link ******************
Nie mam czasu, żeby tłumaczyć z angielskiego. Jeśli nie znasz, to wrzuć do jakiegoś translatora.
Powód edycji: post zawierał link do strony służącej celom komercyjnym, co jest sprzeczne z Regulaminem Społeczności. Zachęcam do korzystania z opcji Wiadomości Prywatne dostępnej na forum.
to zależy jaki masz komputer ,ja nie mam żadnych problemów aby format 1920x1080 xavc s czy to 50i , 25p avchd
wrzucić do premiera i edytować (montaż),
jeśli chodzi o format 4k też przyjmie ale to trzeba sobie ustawić preset no i jak zaznaczyłem komputer musi mieć dobre parametry,
u mnie to wygląda tak
procek intel 7
8 rdzeni
ram 16 gb
karta geforce 770 gtx
dysk ssd 500gb z partycją na osobny system
drugi dysk na montaż 750 gb sata 7200 obroty
ustawienia cuda
i śmiga bez zacięć na kilku ścieżkach
Jaka karta kosztuje 600 zł. Chłopie. Możesz kupić sobie kartę 32 gb za niecałą 100 lub do 150 zł. max.
i7 8 rdzeni
LOL
~do motor.
A co w tym dziwnego.
tomagon, kolega napisał 600 zł, bo karta dla 4k i XAVC ma bardzo wyśrubowane parametry i takie ceny tych kart niestety są...
Sam używam tej kamerki. Zadna karta, a mam dwie karty 32 Gb nie kosztowała 600 zł. Mam kartę Micro sdhc, oczywiście z przejściówką, oraz drugą kartę 32 Gb Kingstona sd hc. Te karty kosztowały mnie około 100 zł. Mogę nagarć 4 odcinki filmików po 8 Gb każdy. Niestety tak działa kamera. Ogólny czas trwania tych filmików wynosi około 2 godzin na jednej karcie. Więc napisz jaką lub jakie karty chcesz kupić za 600 zł. Koledzy trochę rozsądku przy wyborze kart pamięci do tej kamery.