Podziel się wrażeniami!
Hej przez dziesiątki lat byłem i jestem canonowcem, ale przyszedł czas na zmiane na a7 a nie znalazłem takiego zestawienia obiektywów (nie tylko SEL).
Które polecacie podpiąć pod serię a7 (również przez adaptery)
Obecnie ze stajni Sony Zeiss mamy:
Carl Zeiss Sonnar T* FE 35 mm F2,8 ZA:
Carl Zeiss Sonnar T* FE 55 mm F1,8 ZA:
Sony 16-35 mm f/4 Zeiss Vario-Tessar ZA OSS (SEL1635Z):
Obiektyw Sony E 16-70 mm f/4 ZA OSS (SEL1670Z):
Carl Zeiss Vario-Tessar T* FE 24 – 70 mm F4 ZA OSS:
Carl Zeiss: FE 28 – 70 mm F3,5-5,6 OSS:
Carl Zeiss: FE 70 – 200 mm F4 G OSS :
Ostatnio doszły też:
Carl Zeiss Batis 25mm f/2:
Carl Zeiss Batis 85mm f/1.8:
To teraz pytanie jak jest z innymi obiektywami np od Samyang'a? Jakie modele są konkretnie pod bezlusterkowce FF pokroju a7? Jak jest z serią ART Sigmy, są sprzedawane z bagnetem FE?
Jakie polecacie jasne stałki (mogą być przez adapter) o super ostrości i w miare szybkie z a7-II pod reportaż?
Nie ukrywam, że interesowały by mnie podobne ogniskowe jakie obecnie posiadam pod Canona, czyli: fisheye, 35, 85, 135mm
pod FF nie ma rybki najszerzej będzie samyang 14mm, od samyanga będzie też 135/2, 35 mm masz dwie systemowe, a 85mm masz batisa. Jeśli to mało to poprzez adapter możesz podpiąć szkła Canona i Nikona (z działającym AF), lub Sony A. Tu masz fajną stronkę z bazą obiektywów zarówno na bagnet A jak i E z podziałem na FF i aps-c http://www.dyxum.com/lenses/index.asp
Jeśli chciałbyś fisheye'a bezpośrednio pod bagnet E (full frame), to aktualnym rozwiązaniem jest zakup SEL28F20 / SEL28F20FEC z konwerterem SEL057FEC.
Ja znam i polecam FE 55/1.8.
Znakomity obiektyw. Zreknij tutaj https://community.sony.pl/t5/obiektywy-i-akcesoria/sony-fe-55-1-8-za-carl-zeiss-sonnar-t-mini-test/m...
moje pierwsze szkło to samayong 1.4 85mm piękinie maluje ale nie ma autofokusa
Trzeba pamiętać o tym ze nie wszystkie obiektywy sony będą działały w 100 % z ilc-7
Ja się zawiodłem na sony chociaż jestem amatorem , zakupiłem sobie sel 55-210 i niedziala stabilizacja z body ilc-7 ,dlaczego niewiem nieznalazlem odpowiedzi.Mam drugi obiektyw sel 28-70 i w nim stabilizacja działa
Nieprawda,
Najszerzej będzie 20mm
Przerabiałem już te dziwactwa 11mm,14mm,16mm
Szkoda pieniędzy
Obrazek jest totalnie bezużyteczny z tego.
Szerzej od 20mm to tylko obiektyw anamorficzny ale max 20mm